Hoe werkt adverteren op Instagram (Stories)?

Wil je gaan adverteren op Instagram? Wij vertellen je in dit artikel hoe je dit aan moet pakken. Adverteren op Instagram werkt via de Facebook advertentieomgeving. Handig, want zo heb je twee vliegen in één klap en hoef je geen dubbel werk te doen. Je kunt je advertentie namelijk op Facebook en Instagram laten lopen. Het maken van één campagne voor twee platformen heeft echter ook valkuilen. Deze belichten we verderop in dit artikel.

Stap 1.

Als je wilt adverteren via Instagram Stories is de eerste stap om een advertentieaccount binnen Facebook aan te maken. Dit doe je door de Facebook Business Manager aan te maken via business.facebook.com.

Stap 2.

Heb je een advertentieaccount? Kies dan voor het opzetten van een nieuwe campagne. Je kunt verschillende doelstellingen hebben met je campagne. Kies bijvoorbeeld voor ‘verkeer’. Dit betekent dat je een campagne op Instagram Stories maakt die oproept om een website te bezoeken.

Stap 3.

Vul alle gegevens in die gevraagd worden. Zoals hoeveel budget je wilt instellen voor Instagram advertentie en welke doelgroep je wilt bereiken. Binnen deze omgeving kun je heel gericht jouw doelgroep targeten.

Stap 4.

Selecteer vervolgens bij Identiteit vanuit welk Instagram account geadverteerd moet worden. Bij deze stap kun je ook de advertentie verder instellen met teksten en afbeeldingen. Hier moet je extra goed opletten. Want hier is een veelgemaakte fout… Over deze valkuil, en hoe je ‘m voorkomt, vertellen we hieronder meer.

Heb je nog niet eerder geadverteerd op Instagram of wil je succesvollere campagnes draaien? Overweeg dan eens een training te volgen om alles uit Instagram te halen!

Wil je beter worden in Instagram? Volg een Instagram Training bij ZOUT!

  • Brainstormen goede content
  • Instagram Stories inzetten
  • Inplannen en handige apps
  • Leren adverteren
  • Ruimte voor jouw vragen

De valkuil van adverteren in Instagram Stories.

Regelmatig komen er advertenties langs op Instagram die duidelijk voor Facebook bedoeld zijn. Het gaat fout bij het instellen van de advertentie. 

Foutje, bedankt!
Op Instagram kun je adverteren in de tijdlijn van je doelgroep of tussen Instagram Stories. Advertenties die voor Facebook bedoeld zijn, kun je vaak prima in de Instagram tijdlijn laten zien, maar in Stories gaat het fout! In Stories wordt een afbeelding met uitgaande link namelijk horizontaal weergegeven en de tekst verschijnt eronder. Resultaat: Je creëert geen fullscreen experience waar Instagram Stories zo geschikt voor is. Je boodschap komt hierdoor dus niet goed over. En het vervelende is dat veel bedrijven niet weten dat dit gebeurt, tenzij ze het zelf langs zien komen in hun eigen Stories. Hoe kan het dat Facebook belooft om jouw content onder de juiste doelgroep via de juiste kanalen te verspreiden en dit vervolgens niet gebeurt?

Op de foto links zie je wat Facebook ervan bakt als ze jouw normale ’tijdlijn’ advertentie in Insta Story weergeeft. Rechts zie je een goede Insta Storie die je zelf kunt maken! Lees verder en ontdek hoe.

Zo voorkom je het

In de advertentieomgeving van Facebook vind je bij de advertentieset de optie ‘plaatsingen’. Hier heb je twee opties: 1. Automatische plaatsingen, waarbij Facebook zelf inschat waar je advertentie het beste tot haar recht komt of 2. Plaatsingen bewerken, waarmee je zelf kunt kiezen waar je advertentie verschijnt. Je zou verwachten dat de automatische plaatsing van Facebook zo goed werkt dat de advertenties die niet geschikt zijn voor Instagram Stories hier ook niet getoond worden. Helaas is dit niet het geval. Kies daarom altijd voor plaatsingen bewerken en schakel ‘Instagram verhalen’ uit!

Zo doe je het goed
Maar wat doe je als je een goede Instagram Stories campagne wilt opzetten? Dan kun je het beste een aparte campagne aanmaken specifiek voor Instagram Stories. Selecteer dus bij ‘plaatsingen bewerken’ alleen ‘Instagram verhalen’, de rest zet je uit. Daarnaast is het bereik van jouw campagne het hoogst als de video of afbeelding overeenkomt met de maten die Instagram Stories hanteert. Maak daarom je advertentie klaar in Instagram Stories op je smartphone en sla deze vervolgens op zonder het te publiceren. De foto of video die je gecreëerd hebt in Instagram Stories kun je nu uploaden in je campagne die je in Facebook aan het maken bent. Een beetje omslachtig, dat wel… maar het is de makkelijkste manier om een effectieve campagne via Instagram Stories te voeren.

Tip: Hetzelfde geldt voor Facebook Verhalen. Zet deze dus ook uit bij ‘plaatsingen bewerken’.

Instagram shoppingInstagram Shopping

We hebben je een en ander verteld over adverteren op Instagram. Instagram biedt nog meer functionaliteiten, zoals Instagram Shopping. Als je een webshop hebt kun je jouw producten ook via Instagram verkopen. We hebben hier een artikel over geschreven. Lees dit artikel als je meer weten over Instagram Shopping.

Niet zelf aan de slag, maar uitbesteden?

Heb je geen zin of tijd om zelf het wiel uit te vinden en wil je het adverteren of de content marketing uitbesteden? Dan ben je bij ZOUT aan het juiste adres! Neem meer informatie met ons op om de mogelijkheden te bespreken!