Een nieuwe website ontwikkelen is vaak een uitdaging. Je kunt van scratch af aan beginnen om de ideale website te realiseren, en daarmee ligt de lat meteen behoorlijk hoog. Misschien heb je inzichten opgedaan bij de oude website (‘dit absoluut nooit meer’) of heb je andere websites gezien waar je inspiratie hebt opgedaan. Neem dat vooral mee in je plannen. In dit blog vertellen we waar je op moet letten bij het ontwikkelen van een nieuwe website.

Indeling

Zorg dat je een indeling hebt waar over nagedacht is. Een goede navigatie is key voor je website bezoeker. Een website die voelt als een doolhof, die te veel of juist te weinig informatie geeft, zijn beide geen goede ervaring. Het bepalen van de beste indeling en navigatie is nog niet zo simpel. Wij nemen hier de tijd voor tijdens een wireframesessie. Tijdens de sessie tekenen we schematisch uit hoe de indeling gaat worden. Vaak zijn er verschillende manieren mogelijk en is het kiezen voor de beste weg. Het is misschien lastig om hier zonder ervaring iets van te vinden. Wij laten ons regelmatig bijscholen op dit onderwerp (UX/UI), want er is veel bekend over zoekgedrag. Deze kennis gebruiken wij bij het bepalen van een indeling waar je als bezoeker intuïtief doorheen klikt.

Beschikbare data van je oude website gebruiken

Wanneer je je website wilt gaan vernieuwen is het heel interessant om te kijken naar de data van de oude website. Programma’s als Google Analytics en Hotjar geven aan welke pagina’s goed bezocht worden, hoe mensen door je website klikken en welke pagina’s het beste converteren. Een schat aan informatie die je kunt gebruiken voor het ontwikkelen van de nieuwe website.

Goed verhaal

Niet onbelangrijk: denk na over de boodschap die je vertelt. Goede tip hierbij: kijk niet alleen naar wat je zelf graag wilt vertellen, maar juist naar wat jouw websitebezoeker wil horen. Jouw potentiële klanten hebben vaak dezelfde vragen, problemen, frustraties, behoeftes etc. Krijg hier inzicht in, zodat je je boodschap kunt aanscherpen. Wij gebruiken hiervoor een persona die we in een strategiesessie invullen.

Design in huisstijl

Het is een open deur, maar voor je online presence is het belangrijk dat je herkenbaar bent. Ontwerp zorgt voor deze herkenbaarheid. Door het hanteren van je logo en huisstijl breng je een bepaald gevoel over op je websitebezoeker, een gevoel dat hoort bij jullie organisatie. Consistent omgaan met je huisstijl dus!

Mogelijkheden tot contact

Het is altijd goed om vooraf na te denken over conversiemogelijkheden op je website. Denk bijvoorbeeld aan specifieke landingspagina’s waar Google Ad campagnes of social media campagnes op draaien. Op deze manier kun je de informatie over je dienst/product afstemmen op de vraag van de bezoeker en zal er sneller een ‘match’ zijn. Vooraf nadenken over conversies zorgt ervoor dat de website doelgericht ingezet wordt en voor jou aan het werk kan.

We hopen dat je wat hebt aan deze tips. Mocht je willen sparren over een nieuwe website dan denken wij altijd graag met je mee!