‘Oh, doe je dat ook?’ 

Je weet waarschijnlijk heel goed welke diensten jouw bedrijf levert. Dat weet je omdat je de diensten zelf bedacht hebt of omdat je er iedere dag mee bezig bent. Bij kleinere ondernemingen weet zo’n beetje iedere medewerker wat het bedrijf allemaal doet, bij grotere organisaties is dat al een stuk lastiger. Laat staan dat je (ideale) klant precies weet wat je allemaal doet. ‘Oh, doe je dat ook’ is dan ook een veelgehoorde opmerking. Wat voor jezelf heel logisch is, is voor de mensen om je heen vaak helemaal niet zo logisch. Daarom een paar tips hoe je dit veelvoorkomende marketingprobleem de wereld uit kunt helpen.

 

1. Maak jezelf zichtbaar

Voordat een klant tot een aankoop komt maakt hij (in korte of lange tijd) een klantreis. Deze reis begint altijd met ‘know’. Iemand moet jou kennen om later zaken mee te kunnen doen. Het Know-Like-Trust schema is één van de meest gebruikte (online) marketingmodellen. Zichtbaar zijn, je dienstenpakket bekend maken, is een belangrijke factor in de klantreis. Vertel wat je doet, ook al is dat voor jou heel vanzelfsprekend en logisch. Een potentiële klant moet bekend zijn met jouw aanbod om jou mee te wegen als partij, om jou te vertrouwen voor zijn aankoop. Zichtbaar zijn is key, en de eerste stap in de klantreis.

2. Vertaal je dienst naar de oplossing voor je klant

Veel bedrijven communiceren wat ze doen vanuit hun eigen perspectief. In hun eigen zakelijke taal, vanuit hun eigen context. En dat is niet altijd de taal die de klant spreekt, of waar hij op aanhaakt. Vertaal je dienst eens naar de oplossing die je de klant biedt. Bijvoorbeeld: je verkoopt een alarmsysteem, maar het biedt een gevoel van veiligheid. Of met de woorden van Jos Burgers te spreken: Verkoop je boren of gaten? Hij stelt dat mensen geen boormachines willen, maar gaten. Het illustreert voor mij dat je heel anders naar je product kan kijken. Niet denken vanuit wat jíj wilt verkopen, maar denken vanuit wat jouw klánt echt wilt. Denk daar eens over na, hoe kun je jouw dienst vertalen naar een oplossing?

 

3. Marketing is niet ingewikkeld, het is doen

De reclamemakers van Nike hebben één van de beste slogans ooit bedacht: Just do it. Communiceren en de interactie aangaan met je netwerk, met potentiële klanten, draait voornamelijk om doen. Het is die stap zetten om een update op social media te plaatsen, een nieuwsbrief te maken, het nieuws op je website bij te werken, een blog te schrijven. Just do it. Des te meer jij laat zien van je merk, van de oplossingen die je biedt, des te sneller weten (potentiële) klanten jou te vinden.

Soms is er een drempel om te communiceren, dan is het goed om te kijken wat die drempel is. Je vindt het misschien lastig om een goede tekst te schrijven, hebt geen goede foto’s, geen ervaring met een nieuwsbriefprogramma of het ontbreekt je aan tijd of zin. De snelste manier om dit uit de wereld te helpen is door een bureau in te schakelen. Een bureau dat het voor je overneemt en daardoor wel structureel communiceert over wat je doet.

Wil je hier meer over weten? Wij bieden de mogelijkheid om jouw marketing op structurele basis over te nemen voor een vast bedrag per maand. Check het hier.