Lockdown ondernemer vs Open Up ondernemer

In het Engels is er de uitdrukking: “This separates the men from the boys”. Het betekent zoiets als dat je een verschil ziet in bepaalde situaties tussen de moedige, ervaren en competente personen en de personen die dit (nog) niet zijn. Afgelopen jaar vind ik dit wel een treffende uitdrukking als ik kijk naar bedrijven en ondernemerschap. Onderneem ik nou als een “man” of een “boy”?

Het is wel goed zo
Terwijl de lockdown alsmaar strenger werd vlakte mijn energie begin dit jaar ook steeds meer af. De vlam was even weg, ik had er niet zoveel zin in, ik zag de impact van de lockdown op mensen en bedrijven, en het frustreerde mij. Je kunt dan het gevoel krijgen van “Dan maar stilzitten en een beetje geschoren worden”. Ikzelf keerde naar binnen en dacht: “Nou ja, we zien het wel. Whatever.” Een zeer constructieve manier van ondernemen, dat is wel helder ;-). Toch herkende ik het wel meer om mij heen, ondernemers namen de houding aan van: “Het is wel even goed zo”, “Iets nieuws opstarten daar heb ik geen zin in” enzovoorts. Ik noem het: de lockdown ondernemer.

Dirk’s van Dale:
Lockdown ondernemer (de; m; meervoud: lockdown ondernemers; verkleinwoord: lockdown ondernemertje)
Ondernemer die tijdens een lockdown ook zelf in lockdown gaat en het op een niet-constructieve manier wel best vindt.

Tegen de stroom in
Onze accountant zet altijd in op het punt om anticyclisch te ondernemen. Als iedereen stopt, dan ga je door. Als de markt nee zegt, dan ga jij voor ja. Geven concurrenten geen geld uit, dan ga jij investeren. Investeer in groei, verbetering en modernisering met de creativiteit die je hebt als persoon. Zet de tering naar de nering. Je gaat als het ware niet als lockdown ondernemer aan de slag maar als Open Up Ondernemer. Zelfs als markten gesloten lijken of het minder gaat dan blijf je niet zitten, maar maak je een plan, zorg je voor openingen en pak je de kansen die er zijn.

Een tijdje terug belde ik met Paul de Vries, een relatie van ons die werkzaam is in de Automotive. Ik zei tegen hem: “Joh Paul, jij blijft maar gaan met je marketing, dat vind ik wel stoer in deze tijden”. Paul zei “Waar anderen zich terugtrekken, geef ik wat extra push. Er zijn altijd kansen en die proberen we te vinden en verzilveren”. Daar krijg ik energie van als ik zoiets hoor, mensen die hard doorgaan, zelfs te midden van uitdagende tijden.

Paul is bijvoorbeeld al jaren bezig in de automotive in Nederland, maar richtte zich afgelopen jaar ook op België en Duitsland. Komt de markt niet naar hem toe dan gaat hij wel naar de markt toe. Verder helpt hij veel autobedrijven in deze moeilijke periode met zijn content. Hij geeft boeken weg, e-books en noem het maar op. En mensen waarderen dat en schakelen hem graag in om gebruik te maken van zijn expertise. Kortom, Paul is duidelijk geen lockdown ondernemer.

Is dit een peptalk of werkt het echt zo?
Ik weet niet of ik het bij het juiste eind heb, ik ben tenslotte ook maar een simpele jongen man uit Middelharnis. Inmiddels heb ik bij veel bedrijven gezien dat het kan werken, maar het is wel hard en slim werken. Het komt niet aanwaaien.

De les is om als bedrijf niet in een soort lockdown te gaan waarbij er helemaal niks meer gebeurt en je je kansen verkijkt. Het werkt beter om de boel open te gooien… Open Up Ondernemer! Ga aan de slag met je diensten en producten, kijk naar hoe je ze verfrissend in de markt kunt zetten en handel, ga ervoor. Je hebt iets moois in handen met je bedrijf en dat weet je, dat is niet veranderd omdat het een crisisjaar is en het soms wat slechter gaat.

Je spark is er nog steeds en zoals Bruce Springsteen het al zei… can’t start a fire without a spark ;-). En dat is weer een mooie om dit blog af te sluiten, bijgaand ook dan maar gelijk het nummer!