We gingen als een raket en toen kwam corona uit het vliegtuig stappen

We zijn op de helft van het jaar beland, juni 2020. Hoe ga je zo’n coronatijd dan door als ondernemer en bedrijf? Dat zal ik je vertellen… ik heb geen idee! Jij en vanzelfsprekend ook ik hebben eigenlijk nog nooit zoiets meegemaakt als deze crisis, dus het blijft stap voor stap ontdekken en leren.

We doen het allemaal voor het eerst en iedereen heeft uitdagingen in deze periode. Toch zijn er wel een aantal mooie dingen die ik eruit heb gepakt de afgelopen tijd. Misschien kun je er wat mee, en zo niet… vergeef me dan want ik doe dit ook pas voor het eerst.

We zijn niet de enige met uitdagingen…

De eerste weken van de coronaperiode leek ik wel verdoofd. We waren met ZOUT de eerste paar maanden van het jaar echt lekker bezig. Een goede flow, in ons element en we gingen als een raket. Toen kwam corona uit het vliegtuig stappen en werd de hele mikmak in de maatschappij ook nog eens dichtgegooid.

Tientallen ondernemers heb ik de afgelopen maanden gesproken en waar het kon hielpen we elkaar. We erkenden vaak dat we gelukkig niet de enige zijn met uitdagingen en problemen. Dat maakt de last wat lichter en het zorgde ervoor dat ik uit de verdovingsstand kwam. De knop ging om, we gaan er het beste van maken!

Genoeg is genoeg

Als bedrijf en ondernemer heb je een drive, wil je mensen helpen vanuit je passie en je vak, kansen aanpakken waar kan en gezond groeien. En dan wordt het merendeel van ondernemend Nederland geconfronteerd met een bizar unieke situatie: opdrachten worden on hold gezet, afspraken gaan niet door, mensen worden ontslagen, bedrijven hebben omzetverlies van soms wel 100% en betalingen worden uitgesteld. De rem wordt flink ingetrapt en menig bedrijf wordt op de pijnbank gelegd door de coronamaatregelen.

Deze week zat ik met een klant aan tafel en die zei het treffend: “Het is een periode waarin je misschien ook gewoon even blij mag zijn als je niet groeit, maar gewoon je hoofd boven water houdt. Dat genoeg ook daadwerkelijk genoeg is en je daar tevreden en dankbaar mee mag zijn.” Dat neem ik mee de komende tijd.

Je eerste winst

Langzaam wordt de rem er de afgelopen paar weken weer afgehaald, zowel in de maatschappij als in het bedrijfsleven. De eerste afspraken zijn alweer achter de rug en de opdrachten komen gelukkig weer beetje bij beetje binnen. Iedereen lijkt langzamerhand te stoppen met het inhouden van zijn adem en weer door te gaan… vooruit. En dat is goed en mooi om te zien; de dynamiek van mensen en bedrijven tijdens en na zo’n crisis. In hoeverre we al over ‘na’ kunnen spreken.

Wat wij hebben geleerd en nog steeds leren is om veel nadruk te leggen op relaties. Je eigen team, je klanten, je leveranciers. Uiteindelijk kun je er voor elkaar zijn en elkaar verder helpen. Is het niet door een luisterend oor, dan wel door een nieuw inzicht of door je netwerk in te zetten voor een ander. We doen het samen, stap voor stap, dag bij dag. Gelukkig zijn we niet alleen… en dat is je eerste winst! En die kun je in deze tijd maar alvast binnen hebben.