Wat vind je er zelf van?

Een oude leidinggevende van mij stelde altijd de vraag nadat ik een design had gemaakt “Wat vind je er zelf van?”. Vandaag de dag stel ik die vraag regelmatig aan mijn collega Joost en hij stelt hem tegenwoordig ook aan mij.

Scherp blijven
Meestal zeggen we “Ja, dit is tof!”, maar soms weten we zelf ook wel dat het niet helemaal een toppertje is. Als de vraag dan gesteld wordt weten we beiden hoe laat het is, tijd om weer naar de tekentafel te gaan en een nieuw idee te verzinnen of om het geheel eens flink op de schop te nemen. Zo houden we elkaar scherp en komen we tot een beter resultaat.

Wat vind jij van je bedrijf?
Ons advies aan ondernemers is om die vraag ook eens aan zichzelf te stellen. Wat vind je er zelf van? Waarvan? Van je design, van je uitstraling, van je boodschap, van het type klanten dat je bedient, van je vakgebied, van je werkwijze, van je visie, van je strategie, van je positie in de markt. Noem het maar op! Misschien is het een bevestiging dat je het daadwerkelijk op orde hebt, maar vaak zien we dat het tijd is om de boel even flink op te schudden en je strategie aan te passen.

Ja, dit is tof!
Het is van belang zo nu en dan eens met een frisse blik naar iets te kijken. Wij helpen onze klanten daar graag bij. We spiegelen, confronteren, onthullen, bedenken en bekrachtigen bedrijven. Dit om tot een punt te komen waarop zij de vraag “Wat vind je er zelf van?” beantwoorden met “Ja, dit is tof!”, maar ook wanneer ze aan andere mensen dezelfde vraag stellen, ze hetzelfde antwoord krijgen.

Mijn advies is dus ook het volgende: stel jezelf of je collega bij hetgene waar je net mee bezig was even de vraag: “Wat vind je er zelf van?”. En laat gerust een stilte vallen :-).