Als team kijken we terug op een bewogen jaar 2020...

Dat het jaar 2020 de boeken in gaat als een turbulent jaar is een feit. Covid-19 en de maatregelen hebben ervoor gezorgd dat veel dingen anders dan anders zijn gegaan. Daarnaast waren er op de werkvloer ook genoeg dingen hetzelfde: we mochten leuk werk doen en mooie projecten realiseren. Als team blikken we terug op het jaar 2020.

Waar kijken we positief op terug dit jaar? Wat waren de highlights?

Nog voordat de vraag afgemaakt kan worden, roept Marloes al enthousiast: “Mijn bruiloft in februari!” Dirk lacht en vult aan: “Ja, januari en februari waren dit jaar natuurlijk de beste maanden, dat kan niemand ontkennen. En die bruiloft was wel echt het knalfeest van het jaar, sterker nog, het enige feest van het jaar.” Mandy denkt vooral aan de kleine verrassingen die Dirk en Esther regelden tijdens het thuiswerken: “Die bosjes bloemen, het zomerpakket en Tony’s waren meer dan welkom.” Marloes: “En die heliumballon die we Dirk stuurden.” Dirk lacht ongemakkelijk: “Die na vijf minuten opsteeg omdat dochterlief hem losliet.”

Welke invloed heeft corona gehad op ZOUT?

Dirk: “Ik weet nog met die eerste lockdown, dat ik weerstand had tegen het thuiswerken. Iedereen thuis, ook kleine dochterlief, dat was echt even wennen. Gelukkig leerden we er snel mee omgaan.” Esther knikt: “Als team groei je dan ook in communicatie en hoe we met elkaar praten. Het heeft diepgang gebracht, ik ken iedereen nu beter. Aan de andere kant was het heel rot dat we aan het begin van de coronatijd een leuke collega hebben moeten laten gaan. Die hadden we nog maar net aangenomen. Gelukkig trok het in september weer aan en hebben we een enorm vol en productief najaar gehad. We hebben echt alle zeilen bij moeten zetten om het aan te kunnen. Het afgelopen jaar zie ik ook wel dat we een bepaalde groei hebben geforceerd. Op het gebied van marketing, online marketing en strategische marketing zijn we erg gegroeid”.

Hoe ervaarden we het thuiswerken?

Marloes lacht: “Ik vond dat dus echt een mindgame. Ik vond mijn weg vrij snel met het thuiswerken. Wilde niet eens meer terug naar kantoor. Maar toen ik weer op kantoor was realiseerde ik me dat dit veel fijner was en wilde ik niet meer terug naar thuiswerken. Het gevoel over thuiswerken wisselde daardoor nogal eens.” Mandy vult aan: “Door Skype zijn we wel in elkaars wereldje gekomen van huisdieren, gekke gewoontes en partners. Anders hadden we die nooit zo leren kennen. Die kleine telefoongesprekjes voor de gezelligheid waren ook leuk, lekker even uit je werk bubbel. Dirk zegt: “Ik miste echt mijn collega’s om me heen. We functioneren het beste als we bij elkaar zijn. Thuis was puur werken. Dat was naar, kostte ook wel veerkracht. Werk is veel meer dan alleen je taken afvinken en dat miste nu.”

Welke les uit het jaar 2020 vertellen we later tegen de volgende generaties?

Dirk zegt: “Het belangrijkste dat ik leerde is dat gezondheid echt een groot goed is. En ik weet nu wie er echt belangrijk voor me zijn binnen mijn social cirkel.” Mandy denkt aan haar familie: “Ik wist al wel dat ik dat warme familiegevoel echt belangrijk vindt. En dat is alleen maar meer bevestigd nu ik alle ooms en tantes niet kan zien, dat mis ik echt.” Dirk gaat verder: “Als je teruggeworpen wordt op jezelf merk je meer hoe belangrijk relaties voor je zijn. Wat voor kern het is in je leven. Investeren in relaties is zo belangrijk.”

“De foto’s die we de afgelopen tijd gemaakt hebben van die anderhalve meter samenleving worden echt geschiedenis,” zegt Dirk. “Alles was dicht, heel raar om overal die borden te zien en dat het ineens stil en rustig is op normaal drukke plekken in de wereld.” Mandy zegt: “We deden ook veel dingen voor het eerst. Je eigen haar knippen of verven, of dat van je partner.” We zijn massaal gaan puzzelen, boeken gaan lezen en gaan wandelen. We hebben geklust en gegamed, zijn begonnen met skateboarden en kochten nieuwe bordspelletjes. In huis kwamen er ook steeds nieuwe dingen bij. Esther zegt: “Tegen mijn kleinkinderen zou ik zeggen dat oma heel erg aan haar vrijheid gehecht is en opa juist een heel erge huismus is. Maar het verhaal van jouw quarantaine is al helemaal bijzonder Marloes.” Marloes vervolgt: “Ja, het is sowieso al bijzonder om met je man bij je schoonmoeder te wonen, waar ook je zwager en schoonzusjes wonen. En dan ook nog met zijn allen in quarantaine toen we ziek werden. Gelukkig kunnen we het heel goed met elkaar vinden, dat is maar weer bewezen in 2020.”

Klanten en ondernemers dit jaar

We hebben dit jaar meer dan ooit boeken gemaakt, e-books geschreven en webinars georganiseerd. Online is nog nooit eerder zo belangrijk geweest. We ontdekten dit jaar ook verschillende typen ondernemers: “Flexibele ondernemers die meteen nieuwe dingen bedachten, anderen die het roer drastisch omgooiden en weer anderen die focus legden op het ontwikkelen van hun core business.” zegt Dirk. “Mijn leukste project was denk ik het op de kaart zetten van Bureau Baken. Het was intensief, maar wel met een erg tof resultaat.” Mandy zegt dat ze de huisstijl en positionering van Enbition heel leuk vond om te doen: “Weer eens wat anders, het sprak mijn creativiteit echt aan.” Marloes vond het maken van de corona kennisbank voor KIBO Accountants heel leuk. “Het verbaasde mij ook positief dat veel ondernemers juist nu wilden investeren in marketing.” Esther zegt: “Ik heb dit jaar harder gelopen voor klanten dan ooit. We maken allemaal hetzelfde mee en je leeft met elkaar mee.” Marloes vult aan: “Ondernemers die bellen en even hun verhaal willen doen. Daar wil je toch je best voor doen om te helpen. Je leeft met elkaar mee en het helpt om alles te relativeren. Bij veel klanten ging het namelijk toch best nog wel goed. Dat geeft dan ook een positieve boost ten opzichte van alles wat je in de media voorbij ziet komen.”

Wat ga je straks als eerste doen als alles weer kan?

Gezamenlijk komen we tot een aardig lijstje. We kijken uit naar concerten, tot diep in de nacht in de stamkroeg zitten, naar feestjes en naar (groeps)knuffels. “Als de grenzen opengaan, ga ik eerst 2 weken tot drie maanden naar het buitenland,” oppert Dirk. Marloes: “Ik zou ook eindelijk mijn moeder elke week weer knuffelen.” Mandy knikt: “Ik mijn vader.” Esther zegt: “Een tripje naar New York met jullie allemaal lijkt mij wel leuk.” Die gaan we onthouden 😉