Positioneren kun je leren

Wat weet jij van positionering? En dan bedoelen we: je bedrijf positioneren. Dat marketingafdelingen van grote corporates hierover nadenken oké, maar heeft het MKB er ook iets aan? Ja! Ik vertel je graag waarom.

Allereerst. In de praktijk merken we vaak dat marketing, positionering en branding in één zin worden genoemd, met verwarring als gevolg. Want waar hebben we het nu precies over? Positionering is het positioneren van jouw bedrijf, jouw merk in het brein van doelgroepen ten opzichte van andere organisaties/merken. Kort gezegd: in jouw branche heb je merk A, merk B, merk C en toch heeft iedereen een bepaald gedeelte van de markt. Waar ligt dat aan? Aan hoe je je positioneert!

Het vaststellen van je positionering doen wij tijdens een interactieve workshop waarbij we diverse merk- en strategiemodellen doorlopen. Na een (bomvolle) middag staat je positionering vast. Dit levert jou als ondernemer het volgende op:

1. Focus
“Wij doen alles en voor iedereen”. Ik hoor het weleens langskomen in gesprekken en het is de slechtste positionering die je je kunt voorstellen. Een sterke positionering is strak gedefinieerd en heeft een duidelijke focus. Dat is fijn voor jou als ondernemer, want een duidelijke focus geeft rust en ruimte. Wij vinden dat je positionering op één A4 moet passen en dat je hem zelf uit kunt dragen. Say yes to the elevator pitch!

2. Welke koers vaar je?
Door een duidelijke positionering weet je welke koers je de komende jaren gaat varen. Weet je waar je energie in moet stoppen om strategisch te groeien. Je bedrijf is geen toevallig ontstaan vehikel, het is een project gebaseerd op keuzes die door jou als ondernemer met gevoel en verstand genomen zijn. Misschien ben je de koers die je wilt varen kwijtgeraakt, dan is het tijd voor een herpositionering waarbij er opnieuw duidelijke keuzes gemaakt worden.

3. Basis voor marketing
Omdat je positionering duidelijk maakt wát je voor wíe doet en hóe je dat doet, heb je de basis voor je marketing gelegd. Ideaal, want nu kun je verder met je website, flyers, magazines en social media campagnes. Alles is op elkaar afgestemd, want jij weet wie je wilt aanspreken en waar je jouw potentiële klanten mee kunt verleiden.

Veel succes met je positionering. Hulp nodig? Ik ben één telefoontje van je verwijderd.