Een tijd terug gingen wij om tafel met Cor Jansen, die recent daarvoor het bedrijf Droogijs-Shop had aangekocht. Cor zag potentie in de verkoop van droogijs in Nederland en vroeg ons te helpen met het ontwikkelen van een marketingstrategie. Droogijs, een nieuwe branche voor Cor, maar óók voor ZOUT. Een leuke uitdaging om met beide handen aan te nemen!

Beginnen bij de basis

Voordat we überhaupt met marketing aan de slag zijn gegaan, hebben we het logo een restyle gegeven. We staken de koppen bij elkaar tijdens een interne brainstorm en ontwikkelden drie logo-varianten voor Droogijs-Shop. Het uitgangspunt: de associatie met droogijs bewaren, maar wel onderscheidend zijn in de markt ten opzichte van andere aanbieders. Cor koos uiteindelijk voor een logo waar een mooie paars/blauwe gloed in verwerkt is.

In Q2 van 2022 waren we klaar om met marketing van start te gaan, maar niet voordat we de belangrijkste vraag getackeld hadden: Welke doelen streven we na? Cor was hier duidelijk in:

  • In Q4 iedere maand een X aantal kilo verkopen
  • Zoveel mogelijk B2B klanten aantrekken i.p.v. B2C
De SEO en SEA-strategie die door ZOUT uitgedacht is levert een grote bijdrage aan de online verkoop van droogijs. 
 
Cor Jansen – Droogijs Shop

Op basis van deze doelen schreven we een marketingplan waar SEO-optimalisatie en Google Advertenties onderdeel van waren. We begonnen met een zoekwoordenonderzoek waarmee we grotendeels de ‘consumenten zoektermen’ van de ‘zakelijke zoektermen’ konden scheiden.

We hebben vervolgens de nodige website wijzigingen doorgevoerd om de shop conversie-gerichter én gebruiksvriendelijker te maken. In de tussentijd koppelden we ook Leadinfo aan de webshop. Dit programma maakt inzichtelijk welke bedrijven je website bezoeken. We brachten Cor in contact met een telemarketeer zodat de bedrijven die de website bezoeken actief benaderd kunnen worden.

Resultaten

  • In Q4 behaalden we de doelstelling van een X-aantal kilo per maand ruimschoots;
  • Door de maanden heen heeft Droogijs-Shop er verschillende grote terugkerende klanten bij gekregen;
  • 30% van de opbrengst komt via Google Ads;
  • 27% van de opbrengst komt via organisch zoekverkeer (SEO);
  • Met Google Ads behalen we een ROAS van 4 (€1 advertentiebudget levert €4 omzet op). 

Ontdekkingen

Wanneer zowel de ondernemer als wij als bureau een nieuwe branche betreden hebben we te maken met een leercurve. Vanuit de vorige eigenaar van Droogijs-Shop was er geen informatie beschikbaar via bijvoorbeeld Google Analytics. Het eerste jaar hebben wij daarom echt benaderd als leerschool, waarin we pieken en dalen in de verkoop ontdekten en verder onderzochten welke marketingkanalen het beste werken voor de B2B-doelgroep.

Ruim een jaar na de start van de marketing kunnen we stellen dat de SEO en SEA-strategie een grote bijdrage levert aan de online verkoop van droogijs en dat Leadinfo een goede opening is om met potentiële B2B-klanten in contact te komen.

Geheim tot succes

De samenwerking met de ondernemer is cruciaal gebleken om de marketing te verbeteren. Waar wij kunnen zien dat er conversies behaald worden, kan Cor de vertaling maken hoe relevant die conversies voor zijn bedrijf zijn. Door iedere maand contact met elkaar te onderhouden hebben we de marketingstrategie steeds verder kunnen aanscherpen. We gaan periodiek met elkaar om tafel om te bepalen of er andere marketingkanalen zijn die we kunnen toevoegen aan de strategie.