Help, waar vind ik goede foto's? 5 tips!

Je kent het wel, je wilt een leuke post op social media zetten maar hebt geen geschikte foto. En aangezien het op social media allemaal draait om beeld… heb je een probleem! Daarom hebben wij een aantal tips neergezet met betaalde en gratis websites waar je mooie en professionele foto’s kunt downloaden.

Tip 1: Maak ze zelf!
Investeren in een fotograaf om goede foto’s van je team, het product of bedrijf te maken betaalt zich altijd uit. Je kunt volledig de sfeer neerzetten die jij wilt en precies schieten wat jij nodig hebt. Dus geen over-the-top amerikaanse modellen met een iets te grote glimlach, maar authentieke en echte foto’s. Die werken uiteindelijk het beste!

Betaalde stockfoto’s
Zelf gebruiken wij weinig gratis fotografie, meestal schieten we zelf foto’s of maken we gebruik van betaalde databases met stockfoto’s. Wat zijn in onze optiek de best betaalde stockfotografie websites?

Tip 2: Shutterstock
Met meer dan 220 miljoen afbeeldingen kun je hier naar hartelust rondkijken en inspiratie opdoen. Het voordeel is dat je met zo’n grote database altijd wel een goede foto kunt vinden. Tip: Heb je een foto gevonden die het net niet is? Klik dan op ‘vergelijkbare afbeeldingen’. Bij Shutterstock kun je op twee manieren beelden afnemen:

Abonnement per maand: vanaf € 29,- voor 10 foto’s
Afnemen van credits: 25 afbeeldingen voor € 179,- binnen een jaar te downloaden

Tip 3: iStockphoto
In principe komt iStockphoto op hetzelfde neer als Shutterstock maar toch is het aanbod weer net anders. Ook hier wordt, net als bij Shutterstock, gewerkt met fotografen die hun foto’s ter beschikking stellen en hier per download een vergoeding voor ontvangen. Bij iStockphoto kun je op drie manieren beelden afnemen:

Abonnement per maand: vanaf € 70,- voor 10 foto’s
Abonnement per maand, alleen Essentials beelden: vanaf € 29,- voor 10 foto’s
Afnemen van credits: 1 credit kost € 9,- terwijl je bij 60 credits € 380,- betaalt (dus € 6,33 per credit).

Gratis stockfoto websites
Soms heb je geen budget om met betaalde stockfoto’s te werken. Wij adviseren dan om met eigen foto’s of gratis stockfotografie te werken. Gebruik maken van Google Afbeeldingen is echt uit den boze, omdat je deze afbeeldingen niet zomaar voor commerciële uitingen mag gebruiken. Op de gratis websites heb je keuze uit een stuk minder foto’s, maar dat wil niet zeggen dat er af en toe geen parel tussen zit. Zoek en je zult vinden ;-).

Tip 4: Pexels
Pexels helpt honderd duizenden mensen aan gratis fotografie. Het is een community die mensen helpt en inspireert. Fotografen kunnen hun foto’s uploaden en deze worden gecheckt door Pexels. De foto’s behoren aan een bepaalde kwaliteit te voldoen. Je hoeft geen abonnement te hebben, het is gratis.

Tip 5: Unsplash
Unsplash heeft de laatste jaren aan bekendheid gewonnen. Ook hier is het een community van genereuze fotografen die het platform laten bestaan. De foto’s zijn gratis en voor iedereen beschikbaar. Ook hier geldt dat de keuze minder groot is dan bij de betaalde stockfoto sites, maar waag een gokje om te kijken of er bruikbaar materiaal voor je bij zit!

Leuk om te weten…
Wanneer ZOUT ingeschakeld wordt voor het creëren van een uiting (of het nu een flyer, website of social post is) berekenen wij geen stockfoto’s. Wij hebben toegang tot de betaalde fotodatabases en kunnen daardoor altijd een geschikte stockfoto die bij jouw idee, product of merk past.