De Golden Circle, alles over de why: deel 1

Ik vertel je graag wat de Golden Circle van Simon Sinek jou te bieden heeft. Heb je nog nooit van dit marketingmodel gehoord? Dit blog is een inleiding op het model.

De TED talk van Simon Sinek
Bijna een decennia geleden was Simon Sinek te gast bij een TED talk. TED talks zijn bijeenkomsten waar ‘ideeën die het waard zijn om gedeeld te worden’ een podium krijgen. Sprekers mogen hun ideeën in een aantal minuten verkondigen. Niet zelden krijgen deze verhalen veel bijval, maar in het geval van Simon Sinek is zijn methode binnen korte tijd wereldwijd door ondernemers, bestuurders en marketeers omarmd. Uniek!

Het simpelste idee ter wereld
De Golden Circle blinkt uit in zijn eenvoud. Dat is mede waarom ik er zo van houd. Simon Sinek noemt het zelf het simpelste idee ter wereld. De Golden Circle bestaat uit drie ringen: de What, How en Why. Simon Sinek stelt dat veel bedrijven weten wat ze doen, een heel aantal weet hoe ze het doen en maar weinigen weten waarom ze het doen.

Waarom kom jij ’s morgens je bed uit?
Met het Waarom wordt niet bedoeld dat je winst wilt maken. Winst is slechts een resultaat. Ter illustratie: als je geld wilt verdienen, dan zijn er honderden manieren om dat te doen. Toch heb jij een bepaalde manier gekozen. Waarom kom je daar je bed voor uit ‘s morgens? Wat is de drijfveer dat je doet wat je doet? Wat heb jij de wereld te bieden? Dat zijn vragen waar het bij de Why om gaat.

Goud in handen
De Golden Circle heeft bedrijven veel te bieden. Doordat het model heel simpel is dwingt het je om naar de kern te gaan. Heel veel bedrijven lijken op elkaar in wat ze doen: ze leveren vergelijkbare diensten. Het is de uitdaging om op zoek te gaan naar wat de wijze is waarop jouw bedrijf dat doet (de hoe) en wat je intrinsieke motivatie hiervoor is (het waarom). Als je antwoord kunt geven op deze vragen heb je goud in handen. Het vormt een basis onder je bedrijf, voor de koers die je wilt varen en voor je marketing.

In een vervolg ga ik dieper in op de wat, de hoe en het waarom en wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen.

Golden Circle: de TED talk
De TED talk van de Golden Circle, zoals Simon Sinek zijn model heeft genoemd, is te bekijken in een Youtube video.