De basis van een goede huisstijl

Wat komt er kijken bij het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl? Naast de naam van de organisatie is er natuurlijk een logo nodig, maar een herkenbare huisstijl bestaat uit meer dan dat. Wij vertellen je in dit blog meer over het ontwerpen van een huisstijl en laten je een paar voorbeelden van ons bureau zien.  

Nieuwe huisstijl ontwerpen of een restyle?

Wanneer je een nieuw bedrijf gaat starten is het vanzelfsprekend dat je een nieuwe huisstijl laat ontwerpen, er is immers geen bestaand logo om op voort te gaan. Bij organisaties die al langer bestaan en veel doelgroepen bedienen zie je dat er vaak gekozen wordt voor een restyle. Bij een restyle houdt het logo zijn herkenbaarheid door bijvoorbeeld dezelfde kleuren toe te passen. Het logo wordt dan bijvoorbeeld gemoderniseerd qua vormtaal en fonts.

Wordt het logo een beeld- en/ of woordmerk?

Een logo wordt gevormd door een beeldmerk, een woordmerk of combinatie van beide. Het spreekt wellicht voor zich, maar met een beeldmerk bedoelen we dat het logo een beeld of tekening bevat. Deze tekening brengt de identiteit van de onderneming tot uitdrukking in een symbool of icoon. Met de komst van social media en smartphones krijgt dit vandaag de dag een steeds belangrijkere rol. Een sterk beeldmerk is zelfs zonder naam herkenbaar. Je ziet steeds meer dat alleen het beeld gebruikt wordt in bijvoorbeeld social media kanalen.

Het woordmerk is de bedrijfs- of productnaam geschreven in een bepaald lettertype. Een goed woordmerk heeft een zelf ontworpen of bewerkt lettertype waardoor het logo een uniek karakter krijgt. Welke vorm je kiest is van ondergeschikt belang, zolang het totaalplaatje maar klopt!

Letterfamilies in het verlengde van het logo

De kracht van een goed gekozen letter wordt vaak onderschat. Er is ontzettend veel keuze en het onderscheid is soms erg klein. Bij het kiezen van een lettertype is het met name belangrijk dat het past bij de onderneming, maar het moet vanzelfsprekend ook passen bij het ontworpen logo. Lettertypes kunnen verschillende associaties oproepen, van een sierlijke letters tot vette, stoere letters. Je bent je er misschien niet bewust van, maar typografie is heel sfeerbepalend.

huisstijl ontwerpenEen passend kleurenpalet
Nu het logo vorm begint te krijgen is het belangrijk dat er ook een passend kleurenpalet wordt gekozen. Kleur is heel persoonlijk, maar door middel van een kleurencombinatie kun je ook het juiste gevoel overbrengen. Zo kunnen de kleuren ervoor zorgen dat het schreeuwerig en goedkoop overkomt of juist exclusief. Daarnaast is kleur ook een middel waarmee je variatie in de huisstijl kunt aanbrengen. Zo kun je werken met een hoofdkleur en variëren met accentkleuren.

Beeldmateriaal
Ook beeldmateriaal is heel bepalend voor de uitstraling van een huisstijl. Bij beeldmateriaal kun je denken aan fotografie, maar ook illustraties en iconen. Een close-up foto geeft bijvoorbeeld een compleet andere sfeer dan een foto met lachende mensen die samen een biertje drinken. Door het beeldmateriaal telkens in dezelfde stijl uit te voeren zorg je voor herkenbaarheid bij de consument.

De praktijk wijst uit dat een professioneel ontworpen huisstijl onmisbaar is voor de groei en het voortbestaan van een onderneming. De meest gemaakte fout na de ontwikkeling van een huisstijl is het niet-consequent doorvoeren ervan waardoor er al snel een wildgroei aan uitingen ontstaat. Wij zijn hier zelf erg alert op en werken altijd binnen de grenzen van de huisstijl die we ontwikkeld hebben, om de uitstraling van het merk krachtig te houden.

Voorbeelden van huisstijl ontwerpen

Hieronder zie je voorbeelden van restyles en nieuwe logo’s die wij ontworpen hebben. Dit is een kleine greep uit onze ontwerpen. Wil je meer zien? Kijk bij ons werk.

Meer informatie

Heb je vragen over het ontwerpen van een nieuwe huisstijl? Wil je weten wat de kosten zijn als je ZOUT Media inschakelt voor een nieuwe huisstijl? Laat een berichtje achter!