De archetypen van Jung voor je merkidentiteit, een introductie…

Laat ik eens beginnen met een vraag. In welke auto rijd jij? En waarom heb je voor dit merk en model gekozen? Aan de keuze voor jouw auto liggen waarschijnlijk rationele argumenten ten grondslag. Denk aan: het is een zuinige auto, het is de beste koop volgens de consumentenbond en hij past binnen mijn budget. Maar dat je voor deze auto hebt gekozen is niet alleen een kwestie van ratio, ook emotionele argumenten spelen een rol. Je vindt misschien dat dit merk goed bij jou past, het beste past bij wat je mooi vindt, bij je klasse of bij wat de mensen om je heen rijden.

Voorkeur
Als je een bepaald budget te besteden hebt en je gaat oriënteren op een nieuwe auto binnen dit budget, dan zijn er tientallen merken en modellen waar je uit zou kunnen kiezen. Met allemaal kun je van A naar B komen. Toch heb jij waarschijnlijk zo je voorkeur voor een handjevol modellen waar je je zoekproces mee vervolgt. De Alfa Romeo-rijder is een ander persoon dan de BMW-rijder.

Dominant archetype
Er zijn veel verschillende automerken en allemaal bezitten ze een stukje van de markt. Ieder merk heeft een eigen profiel en een eigen ‘kleur’. Dit ligt vast in de merkidentiteit die het merk wil voeren. Vaak zie je dat hier een dominant archetype aan ten grondslag ligt.

Psycholoog Carl Jung
De archetypen-theorie is ooit bedacht door psycholoog Carl Jung. Een archetype is een beschrijving van een persoon of een rol. Het zijn rolmodellen die zorgen voor bepaalde drijfveren en bepaald gedrag. Jung geeft aan dat iedereen alle archetypes wisselend bezit en dat, wanneer het getriggerd wordt, er een voorspelbaar gevoels- en gedragspatroon ontstaat. Hij geeft ook aan dat één of meerdere archetypen dominant zijn in een persoon.

Archetype van jouw bedrijf
De archetypen zijn niet alleen toe te passen op mensen, maar ook op bedrijven. Ik ben zelf een groot fan van de archetype-theorie, omdat het een mooie associatieve aanvulling is op de feiten van een bedrijf. Het is eenvoudiger te benoemen welke producten en werkwijze een bedrijf heeft, dan welke sfeer, gevoel of associatie het oproept. Terwijl dat laatste in aankoopproces dus vele malen belangrijker is. Denk weer even aan die auto…

Wil je meer te weten komen over de Archetypen? Lees dan deel 2 nu op ons blog.