De Archetypen van Jung deel 2: een praktisch voorbeeld

Psycholoog Carl Jung is de grondlegger van de archetypen. Carol Pearson heeft deze theorie verder uitgewerkt naar 12 archetypen, een theorie die concreet is en werkt.

Ik ben zelf fan van de archetypen-theorie omdat ze helpen bij het ontwikkelen van een merkidentiteit. Wist je dat succesvolle bedrijven vaak gebaseerd zijn op één dominant archetype? Het bepaalt de kleur van hun merk in alle opzichten. Je ziet het onder andere terug in marketing, in customer service, in producten en in verpakkingen.

Ben je nog niet bekend met de archetypen? Lees dan eerst het introductieblog over de archetypen.

Geef je merk een profiel
Waarom zijn de archetypen van Jung belangrijk bij het bepalen van je merkidentiteit? Door vast te stellen welk archetype dominant is geef je je merk een bepaald profiel. Een profiel dat je geloofwaardig maakt in de markt, omdat het is wie je bent. Doordat je weet wie je bent kun je veel beter bepalen welke positie je in de markt in wilt nemen. Daarnaast is het een manier om stabiliteit en houvast aan je merk te verlenen. Net als dat je als persoon niet ieder jaar van identiteit kunt wisselen, kun je dit als merk ook niet. De archetypen maken je herkenbaar, geloofwaardig en je kunt er een stevig merk mee opbouwen.

Magnum, de minnaar
Een bekend merk met daaronder een dominant archetype is Magnum. Het product is zoiets simpels als een ijsje, maar de merkidentiteit van dit ijsje is veel meer dan dat. Magnum heeft als dominante archetype de ‘minnaar’. De minnaar is een liefhebber. Sensueel, levendig en houdt van schoonheid. De minnaar weet de consument te bespelen en een speciale beleving te creëren. Iedereen weet zo’n beetje dat een Magnum een half pakje boter bevat, toch is dit rationele gegeven niet doorslaggevend als je zin hebt in een ijsje.

Ben & Jerry’s VS. Magnum
Het archetype ‘minnaar’ wordt bij Magnum duidelijk in de vormgeving van het ijsje (ronde vrouwelijke vormen), de verpakking (met een ’touch of gold’) en in de teksten. Zoals bijvoorbeeld: “Heerlijk en verfrissend kokosijs, omhuld met een laag cacao en overgoten met een hemelse chocoladesaus. Geheel ondergedompeld in een krakende laag Magnum chocolade”. Met dit archetype weten ze de consument te bespelen en nemen ze een heel andere positie in de markt in dan bijvoorbeeld een waterijsje van Ola of Cookie Dough van Ben & Jerry’s.